Marmeláda z pečených jabĺk s mandľami

Prísady

Na 5 pohárov à 195 ml

  • 750 g jabĺk (najlepšie mierne kyslých)
  • 250 ml nesladenej jablkovej šťavy
  • 500 g Korunný cukor želírovací 2:1
  • 30 g hnedého cukru
  • 1 bio citrón
  • 2 zvitky škorice
  • 3 kúsky badiánu
  • 1 struk vanilky
  • 20 g marcipán (nemusí byť)
  • 70 g mandlí (prúžky alebo strúhané mandle)
  • 1 cl rumu (nemusí byť)

Príprava

Jablká umyte, ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na malé kúsky. Pokvapkajte šťavou z citróna. Hnedý cukor nechajte skaramelizovať v rajničke. Zalejte ho jablkovou šťavou.  Pridajte kúsky jabĺk, zvitky škorice a badián. Struky vanilky prerežte, nožom z nich stiahnite zrniečka a pridajte do hrnca. Varte na strednom stupni dovtedy, kým nebudú jablká mäkké (cca 10 minút).

Zatiaľ na panvici s hrubým dnom opražte mandle a dajte nabok. Marcipán nakrájajte na malé kúsky.

Marcipán a želírovací cukor pridajte k jablkám, premiešajte a marmeládu nechajte 4 minúty prebublávať. Odstráňte škoricu a badián. Pridajte rum a pražené mandle. Nakoniec marmeládu nalejte do pripravených vysterilizovaných sklenených pohárov.

Tip: ak chcete pripraviť nealkoholický variant, vynechajte rum. Marmeládu skladujte na chladnom a tmavom mieste, vydrží asi jeden rok. Otvorené poháre uchovávajte v chladničke a čo najskôr spotrebujte.

Video

Ďaľšie recepty