Medovníky plnené slivkovým lekvárom

Prísady

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g Korunného cukru práškového
  • 200 g medu
  • 2 vajcia
  • 90 g masla
  • 1 ČL  jedlej sódy
  • 2 ČL  perníkového korenia
  • slivkový lekvár

Na dozdobenie:

Ostatné:

  • 1 žĺtok na potieranie
  • formičky na vykrajovanie
  • cukrárske vrecko
  • papier na pečenie

Príprava

V hrnci rozpustíme med s maslom a perníkovým korením. V miske si zmiešame suché prísady - preosiatu múku, jedlú sódu a práškový cukor. Pridáme vajcia a prilejeme vlažnú medovú zmes. Rukami vypracujeme cesto. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočívať v chlade minimálne 2 hodiny.

Keď je cesto odpočinuté, rozvaľkáme ho na pomúčenej doske. Na polovicu rozvaľkanej plochy nanesieme v malých kopčekoch slivkový lekvár, okolie potrieme žĺtkom. Prekryjeme druhou polovicou cesta, prstami postláčame okolo lekvárových kopčekov a vykrajujeme medovníky.

Medovníky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokiaľ chceme ako ozdobu orech, vrch medovníkov potrieme žĺtkom a položíme oriešok. Medovníky, ktoré chceme zdobiť bielkovým snehom pred pečením nepotierame žĺtkom, ale až hneď po vybratí z rúry. Pečieme 10-15 min pri teplote 180°C.

Hmotu na zdobenie si pripravíme tak, že nad parou zmiešame bielko s púdrovým cukrom. Necháme vychladnúť. Vychladnutú zmes prenesieme do cukrárskeho vrecka a zdobíme medovníčky.

Video

Ďaľšie recepty