Orechová torta s orechovo-nugátovým krémom

Prísady

Na cesto (rozkladacia forma 26 28 cm, na formu s priemerom 20 cm použite polovičné množstvo)

  • 100 g čokolády na varenie
  • 50 g masla
  • 10 vajec
  • 120 + 75 g Korunný cukor krupicový
  • 100 g múky
  • 4 g prášku do pečiva
  • 110 g mletých mandlí
  • 75 g mletých vlašských orechov
  • 40 g mletých lieskových orieškov
  • 2 PL rumu
  • Štipka soli
  • Na plnku:
  • cca 6 – 7 PL orieškovo-nugátového krému
  • 5 – 6 PL ríbezľovej marmelády

Na krém

  • 100 g krémového syra bez príchute
  • 400 ml šľahačky
  • 1,5 balíčka stužovača šľahačky
  • 6 – 7 PL orieškovo-nugátového krému (kopcovitých)
  • Na ozdobenie: lieskovcový krokant

Príprava

Rúru predhrejte na teplotu 180 °C s horným a dolným ohrevom. Čokoládu a maslo roztopte v rajničke za stáleho miešania. Oddeľte žĺtka od bielkov. Bielka vyšľahajte so soľou, po častiach pridajte 120 g krupicového cukru. Šľahajte dovtedy, kým nevznikne stabilná šľahaná hmota. Žĺtka, 75 g krupicového cukru a rum vyšľahajte do peny (3 – 5 minút na najvyššom rýchlostnom stupni). Primiešajte roztopenú čokoládovú zmes.

V miske zmiešajte múku, mleté orechy a prášok do pečiva a pridajte k čokoládovej mase. Primiešajte vyšľahaný sneh z bielkov. Masu vlejte do rozkladacej formy, resp. ráfika a pečte cca 50 minút. (Ak pečiete len polovičné množstvo v 20 cm forme, urobte cca po 30 minútach skúšku špáradlom!) . Korpus nechajte vychladnúť.

Na prípravu krému vyšľahajte ľahkú šľahačku, za stáleho miešania pridávajte stužovač šľahačky. Došľahajte dotuha. Primiešajte krémový syr a nugátový krém a všetko rýchlo premiešajte. Dajte chladiť do chladničky.

Vychladený tortový korpus prerežte priečne na dve rovnaké časti a spodnú časť potrite krémom. Marmeládu premiešajte a rozotrite na vrstvu krému. Na ňu položte druhú časť korpusu. Krémom ozdobne potrite povrch a okraje torty. Ozdobte lieskovcovým krokantom.

Ďaľšie recepty