Orechový koláč

Prísady

Na koláč:

  • 4 vajíčka
  • 200 g Korunný cukor hnedý
  • 200 g múky
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 200 g mletých lieskovcov
  • Jeden vanilkový struk
  • 150 ml oleja
  • 150 g kyslej smotany
  • 75 ml čokoládovo-orechového likéru
  • Trochu masla na vymazanie formy

Na krém z krémového syra:

  • 400 g krémového syra bez príchute
  • 60 g masla izbovej teploty
  • 400 g Pudrový cukor - extra jemný prášok
  • Kôra zo ¼ grapefruitu
  • 3 PL grapefruitovej šťavy

Na ozdobu: Grapefruit, citrón a čerstvé jedlé kvety

Príprava

Na cesto vyšľahajte v kuchynskom robote vajcia s cukrom. Primiešajte múku s práškovým cukrom a orieškami. Do zmesi pridajte vanilku, olej, kyslú smotanu a čokoládovo-orechový likér.

Bochníkovú formu vymažte maslom. Cesto vylejte do formy a pečte v predhriatej rúre pri teplote 175 °C s konvekciou jednu hodinu (urobte skúšku špáradlom).

Na krém šľahajte jednu minútu v robote všetky prísady, kým masa nebude vzdušná. Krém preložte do cukrárskeho vrecka.

Koláč prekrojte pozdĺžne na polovice. Krém nastriekajte na spodnú časť koláča a položte naň druhú polovicu. Na vrch koláča takisto nastriekajte kopčeky krému a ozdobte plátkami čerstvého grapefruitu, citrónu a kvetmi.

Ďaľšie recepty