Rýchly makovo-smotanový hrnčekový zákusok

Prísady

Suroviny na jednu vencovú formu na pečenie
(merná jednotka je 250 ml hrnček)

Na cesto

  • 4 vajcia
  • 2 hrnčeky Korunného cukru na pečenie
  • 2 hrnčeky kyslej smotany
  • 1 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky múky
  • 1 vrecúško prášku do pečiva
  • 2 hrnčeky mletého maku (cca 200 g)
  • 5 lyžíc rumu
  • Škorica

Na čokoládovú polevu

  • 150 g čokolády na pečenie
  • 80 ml smotany na šľahanie
  • Maslo a strúhanka na formu
  • jedlé, čerstvo nazbierané, ekologicky pestované kvety, napríklad sirôtky

Príprava

Rúru predhrejeme na 170 °C, so zapnutým teplovzduchom. Formu na pečenie potrieme maslom a vysypeme strúhankou.

Vajcia s cukrom niekoľko minút miešame do peny, potom postupne pridáme smotanu a olej. Múku zmiešame s práškom do pečiva a s makom, potom zľahka spolu premiešame. Pridáme rum a škoricu a ešte spolu krátko premiešame.

Zmes nalejeme do formy a pečieme približne 30-35 minút. (Skontrolujeme zapichnutím špajdle!) Necháme vychladnúť.

Čokoládovú polevu pripravíme tak, že čokoládu rozlámeme na menšie kúsky, pridáme k sladkej smotane, ktorú sme naliali do menšej nádoby a na miernom ohni za stáleho miešania rozpustíme.

Zákusok vyberieme z formy. Natrieme ho čokoládovou polevou, nevynecháme ani boky zákuska. Zdobíme jedlými kvetmi, skôr než čokoládová poleva stuhne.

Ďaľšie recepty