Škoricové slimáky cupcakes

Prísady

na škoricové muffiny  

  • 150 g masla izbovej teploty 
  • 150 g Korunný cukor krupicový
  • 1 štipka soli 
  • trochu pomletej vanilky alebo 1 sáčok vanilkového cukru s bourbonskou vanilkou 
  • 3 vajcia izbovej teploty (veľkosť M) 
  • 180 g múky 
  • 1 ČL prášku na pečenie 
  • 160 ml mlieka izbovej teploty 
  • 2 - 3 ČL cejlónskej škorice 

do polevy z čerstvého syra a mascarpone 

  • 200 g šľahačkovej smotany 
  • 1 sáčok stužovača šľahačky 
  • 100 g čerstvého syra 
  • 200 g syra mascarpone 
  • 70 g Korunný cukor práškový
  • trochu pomletej vanilky alebo 1 sáčok vanilkového cukru s bourbonskou vanilkou 
  • škoricový cukor na posýpku 

Príprava

Predhrejte rúru zapnutú na pečenie zospodu aj zvrchu na 175° C a na muffinový plech položte 12 papierových košíčkov. 

Rozšľahajte maslo s cukrom, soľou a vanilkou počas cca 2 - 3 minút na krém. 

Potom doň po jednom primiešajte vajcia. 

Zmiešajte múku s práškom na pečenie a striedavo primiešavajte postupne raz múku, raz mlieko izbovej teploty do hmoty z masla a vajec. Nepremiešavajte však celú zmes ani príliš silno ani príliš dlho, pretože potom by tvar muffinov pri pečení mohol vpadnúť dovnútra. 

Rozdeľte cesto do dvoch misiek a do jednej časti pridajte cejlónsku škoricu. 

Do košíčkov postupne striedavo pridávajte raz lyžicu svetlého, raz lyžicu škoricového cesta, až kým nebudú do ¾ naplnené.  

Škoricové muffiny pečte v rúre cca 20 - 25 minút, kým nebudú zlatožlté a potom ich nechajte úplne vychladnúť. 

Vyšľahajte šľahačkovú smotanu so stužovačom šľahačky do pevnej hmoty a nechajte ich krátko postáť v chladničke. 

Vymiešajte krém z čerstvého syra, mascarpone, práškového cukru a vanilky. 

Vmiešajte šľahačkovú smotanu a naplňte polevu do cukrárenského vrecka s cukrárenskou koncovkou v tvare hviezdy. 

Vytlačte dostatočné množstvo polevy na škoricové muffiny.  

Škoricové slimáky cupcakes posypte škoricovým cukrom a konzumujte v ideálnom prípade ešte čerstvé. 

V chladničke vydržia cupcakes cca 2 - 3 dni, no najlepšie vždy chutia v deň, keď ich upečiete. 

Tip: Cejlonská škorica má na rozdiel od čínskej škorice (cassia) vyššiu kvalitu, je aromatickejšia a vďaka svojmu nižšiemu obsahu kurkamínu aj neškodná pre zdravie.  

Ďaľšie recepty