Veľkonočná oblievaná torta

Prísady

Na mrkvové cesto:

  • 250 g strúhanej mrkvy
  • 4 vajcia
  • 230 g Korunného hnedého cukru
  • 125 ml neutrálneho oleja
  • 100 g mletých mandlí
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 175 g múky
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 50 g kukuričného škrobu
  • 1 lyžička škorice

Na  plnku:

  • 290 g Korunného práškového cukru
  • 150 g mäkkého masla
  • 500 g smotanového syra na zákusky (napr. Philadelphia)
  • 10-20 ml šľahačkovej smotany
  • Na čokoládovú polevu:
  • 200 g varenej čokolády
  • 20 g kokosového oleja

Na dozdobenie:

  • biele a hnedé veľkonočné čokoládové vajíčka

Príprava

Cesto

Očistite mrkvu a nastrúhajte na jemno. Predhrejte rúru na cirkulujúci vzduch na 170 ° C. Zmiešajte vajcia a hnedý cukor. Pomaly vmiešajte olej. Zmiešajte mandle, vlašské orechy, múku, prášok do pečiva a kukuričný škrob a vymiešajte do cesta. Nakoniec primiešajte strúhanú mrkvu. Cesto plňte do vymastenej koláčovej kruhovej formy  (optimálny priemer: 20 cm pre vysoký koláč) a pečte asi 40 - 45 minút (urobte skúšku či sa cesto nelepí). Vyberte a nechajte vychladnúť vo forme. Opatrne vyberte koláč z formy.

Plnka

Maslo nechajte zmäknúť v rúre pri teplote približne 50 ° C  alebo ho predtým vytiahnite na niekoľko hodín z chladničky, aby bolo zmäknuté. Do zmäknutého masla pridávajte po lyžiciach púdrový cukor. Postupne pridávajte smotanový syr, až kým sa nevytvorí krémová, nadýchaná hmota. Podľa potreby primiešajte 10 - 20 ml šľahačkovej smotany.

Glazúra

Pomaly rozpustite čokoládu a kokosový olej na varenie. Nechajte vychladnúť, až kým čokoláda nebude tekutá. Čokoláda by mala byť roztierateľná.

Ozdobte tortu

Vychladnutý mrkvový koláč rozkrojte dvakrát vodorovne (vzniknú 3 časti). Položte prvú časť najlepšie na otočný tanier alebo na obyčajný tanier. Na vrchu rozotrite asi 3 polievkové lyžice smotanového syra. Položte druhú časť na vrch a znovu potrite smotanovým syrom. Položte poslednú časť  torty.

Nakoniec potiahnite celú tortu a jej okraje potrite smotanovým syrom. Na to použite kartu na cesto alebo špachtľu. Nechajte vychladnúť.

Keď má čokoládová poleva správnu konzistenciu, vyberte tortu z chladničky a lyžičkou naneste čokoládu na vrchnú časť torty. Na niektorých miestach nechajte čokoládu stekať zvonku. Zvyšok čokolády roztiahnite od stredu smerom von. Nechajte to trochu uschnúť.

Tip na Veľkú noc:

Poukladajte čokoládové vajíčka na torte zo stredu smerom von. Nechajte tortu vychladnúť.

Ďaľšie recepty