Veľkonočné zajačiky

Prísady

  • 200 g tvarohu
  • 50 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 100 ml neutrálneho rastlinného oleja
  • 70 g Korunného práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 0,5 lyžičky citrónovej kôry
  • 1 štipka soli
  • 400 g hladkej múky
  • 20 g prášku do pečiva
  • 80 g masla

Na dozdobenie:

Príprava

Predhrejte rúru na horný a spodný ohrev 180° C a zarovnajte plech na pečenie s papierom na pečenie. Vložte do misky a premiešajte spolu tvaroh, mlieko, práškový cukor, vanilkový cukor, vajce, citrónovú kôru a olej. Múku a prášok do pečiva najprv zmiešajte spolu a taktiež pridajte. Vymiešajte všetky ingrediencie do hladkého cesta.

Tvarohové cesto ľahko rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 0,5 cm a vykrojte veľkonočné zajačiky (alebo iné tvary). Vyrezané zajačiky potom poukladajte na plech na pečenie potiahnutý papierom na pečenie. Roztopte maslo a potrite ním veľkonočných zajačikov. Veľkonočné zajačiky pečieme asi 10 minút. Kryštálový a vanilkový cukor zmiešajte spolu. Potom horúce veľkonočné zajačiky opäť natrite roztopeným maslom a vtlačte do zmesi cukru. Nechajte vychladnúť na drôtenom stojane.

Tip:

Veľkonočné zajačiky vyrobené z tvarohového cesta chutia najlepšie čerstvé. Ak si ich chcete nechať, je najlepšie, ak ich dáte do vzduchotesnej uzatvárateľnej plechovej nádoby a zjete ich do 1-2 dní. Zajačiky rýchlo oschnú.

Ďaľšie recepty