Broskyňovo-černicový vrstvený džem

Prísady

Černicový džem

Broskyňový džem

Príprava

Černice umyjeme, necháme dobre odkvapkať a osušíme. Ovocie pomaly zohrejeme a na slabom ohni niekoľko minút povaríme. Pomocou lisu na ovocie prepasírujeme a necháme vychladnúť.  

Zmiešame so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou, za stáleho miešania privedieme do varu a 6 – 8 minút necháme vrieť. Vykonáme želírovaciu skúšku. Hmotu naplníme do pripravených pohárov do polovice výšky, voľne uzavrieme a odložíme na chladné miesto. 

Broskyňový džem začneme variť až vtedy, keď je černicový džem vychladnutý.   

Broskyne na krátko ponoríme do horúcej vody, prudko ochladíme v ľadovej vode, ošúpeme, vykôstkujeme a nakrájame na kúsky. Spolu so želírovacím cukrom a citrónovou šťavou rozmixujeme v stojacom mixéri na kašu. 

Za stáleho miešania rýchlo privedieme do varu a necháme 7 – 9 minút vrieť. Vykonáme želírovaciu skúšku.

Hrniec odstavíme zo sporáka a primiešame likér. Za častého miešania necháme džem trochu vychladnúť. 

Plníme na černicový džem až po okraj pohára. Ihneď uzavrieme a uskladníme v chlade.  

Ďaľšie recepty