Perníkové buchty

Prísady

Na 1 okrúhly čistý (Ø 20 cm, výška 3 cm)

  • 200 ml mlieka
  • 450 g múky
  • 80 g Korunného kryštálového cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 3 žĺtky
  • 1 ČL rumu
  • soľ
  • dužina vanilkového struku
  • 1 čajová lyžička strúhanej kôry z 1 citróna a 1 pomaranča
  • 90 g mäkkého masla

Plnka:

  • 60 g sušených fíg
  • 1 malé granátové jablko
  • 80 g marmelády

Ostatné: 

  • vanilková omáčka k servírovaniu

Príprava

Na cesto zahrejte 50 ml mlieka a premiešajte s 1 lyžicou múky, 1 lyžicou cukru a droždím. Kvások prikryte a nechajte na teplom mieste zdvojnásobiť jeho veľkosť. Zo zvyšného mlieka, múky, cukru, žĺtka, rumu, soli, vanilkové dužiny, pomarančovej a citrónovej kôry a kvásku vypracujte hladké cesto. Nakoniec pridajte maslo izbovej teploty a vypracujte hladké cesto. Zakryte a nechajte rásť na dvojnásobnú veľkosť.

Medzitým nakrájajte figy na malé kúsky, rozkrojte granátové jablko, vyberte semienka a premiešajte s figy a lekvárom. Cesto vyvaľkajte na zľahka múkou posypanej pracovnej ploche s hrúbkou 1 cm a vykrojte krúžky o veľkosti cca. 9 cm. Do stredu dajte 1 lyžicu náplne a okraje stočte do guľôčky. Pevne k sebe pritlačte. Ponorte do tekutého masla a vložte do formy, pritlačte tesne k sebe. Zakryte buchty čistou utierkou a nechajte ďalších 20 minút kysnúť a potom pečte na strednom rošte pri teplote 170 ° C cca. 25 až 35 minút.

 

 

Ďaľšie recepty