Tipy na zaváranie

Pripravte si vlastný džem & sirup 

S niekoľkými tipmi a správnymi ingredienciami môžete kedykoľvek vykúzliť originálne a zaujímavé kombinácie. Objavte naše jednoduché  návody a videá s receptami. Ak potrebujete inšpiráciu, nájdete ju tu.
Dúfame, že sa vám zaváranie zapáči!

Na prípravu budete potrebovať:

  • Korunný cukor želírovací 2:1
  • ingrediencie podľa vašej chuti: korenie, čokoláda, likéry alebo bylinky, napr. škorica, vanilka, levanduľa, mäta atď.
  • poháre
  • lievik, hrniec, lyžička
  • tanierik
  • kuchynské utierky
  • sitko (na odstránenie semienok alebo šupky ovocia je možné použiť aj priepustnú handričku

Čerstvé ovocie! Výber & príprava

  • zrelé a čerstvé ovocie sa hodí najlepšie, pretože má najviac chuti, ale môžete použiť aj mrazené ovocie (viac o tipoch na zmrazenie nižšie)
  • zber ovocia je ideálne za slnečného dňa, nie hneď po daždi, potom si zachová lepšiu chuť a vôňu
  • plody nesmú byť prezreté, pretože potom zvyčajne prebieha proces fermentácie a džem môže byť zlý
  • plody majú rôzny obsah pektínu a majú tendenciu želatínovať viac alebo menej, tiež v závislosti od toho, ako je šťavnaté ovocie alebo aké je kyslé 
  • ovocie by sa malo poriadne umývať, ale nikdy ho nenechávajte vo vode príliš dlho, inak stratí chuť
  • veľa ovocia začne rýchlo oxidovať (hnedne), takže je dôležité rýchlo spracovávať nakrájané ovocie alebo ho hneď cukriť počas krájania, potom sa zachová prirodzená farba

Ovocie & cukor - ten správny pomer

Množstvo ovocia sa musí vždy prispôsobiť príslušnému želírovaciemu cukru:

  • Želírovací cukor v pomere  1: 1 - potrebujeme 1 kg ovocia a 1 kg želírovacieho cukru 1: 1  
  • Želírovací cukor v pomere 2: 1 - potrebujeme 1 kg ovocia a 500 g želírovacieho cukru 2: 1 
  • Želírovací cukor v pomere 3: 1 -  potrebujeme 1,5 kg ovocia a 500 g balenie želírovacieho cukru 3: 1 

Na udržanie optimálneho pomeru cukru, pektínu a kyseliny citrónovej je dôležité vždy použiť celé balenie.

Pripravte si poháre & viečka - takto sa to robí

Nádoby a viečka by sa mali sterilizovať vopred (pred začatím varenia), pretože po uvarení sa musí džem okamžite naplniť, existujú nasledujúce možnosti:

10 minút v parnom hrnci pri 100 °
10 minút v rúre pri 100 ° (vypláchnuté poháre a potom umiestniť na čistý rošt dnom nahor)
10 minút v hrnci s vriacou vodou a trochou octu
Dôležitá informácia: Pri plnení džemom musia byť poháre stále teplé a nie studené, inak by sa mohli prasknúť, keď sa do nich naleje horúci džem.

Povarte viečka vo vriacej vode s trochou octu 10 minút a pomocou naberačky s dierkami ich premiestnite do čistej misky.
Dôležité: Po sterilizácii by ste sa už nemali dotýkať vnútornej strany viečka, aby zostali sterilné.

 

Teraz môžete začať!

  • ovocie zmiešajte so želírujúcim cukrom a podľa potreby premixujte na pyré
  • môžete tiež odložiť pár kúskov ovocia a spraviť pyré iba z polovice
  • do veľmi sladkého ovocia odporúčame pridávať citróny alebo limetkovú šťavu alebo nastrúhanú kôru z  nepostrekovaných bio citrusových plodov
  • nechajte ovocie odstáť asi pol hodiny, aby ovocie nabralo šťavu
  • ovocný džem priveďte do varu, varte 4 minúty za stáleho miešania (4 - 6 minút pri bio želírovacom cukre) tak,  aby nič neprihorelo
  • v  žiadnom prípade nevařte džem príliš dlho, inak sa pektín zničí a džem už nebude tvrdnúť (pevnosť závisí aj od kvality ovocia!)
  • ak sa vytvorí pena, môžete ju odstrániť pomocou sitka, čo je úplne prirodzené, vytvára ju rozbitá bielkovina v ovocí

Dôležité: Želírovacia skúška!

  • S pomocou lyžičky dajte kvapku horúceho džemu na studený tanierik a nechajte ho krátko vychladnúť. Nakloňte tanierik, aby ste zistili, či je už želírovanie dokončené alebo nie.
  • Ak sa džem ešte nezoželíroval, jednoducho ho nechajte trochu dlhšie povariť a znova skúste. Nenechajte ho však variť príliš dlho (max. 10 minút!), V opačnom prípade dôjde k zničeniu pektínu z ovocia.
     

O chvíľu dokončené! Plnenie & skladovanie

  • Pri plnení je najdôležitejšie to, aby okraje pohárov zostali čisté, pretože kvapky na okraji skla alebo v závite viečka začnú čoskoro plesnivieť.
  • Plnenie je najlepšie s pomocou s lievika na džemy, pretože jeho otvor dokonale zapadá do pohárov.
  • Sklenený otvor môžete po naplnení utrieť čistou kuchynskou utierkou. 
  • Dôležité: Džem sa musí za horúca ihneď plniť do pohárov. Pri plnení musí mať teplotu najmenej 40 ° C, aby sa vytvorilo vákuum a veko sa dobre pritiahlo, tým sa zaručí dlhá životnosť.
  • Najlepší spôsob na uskladnenie džemov je miesto v tmavej a suchej miestnosti, maximálne pri izbovej teplote.
  • Džem môžete tiež zmraziť, aby sa chuť a farba zachovala ešte dlhšie (až 60 mesiacov).

Kombinovať ovocie?

niektoré ovocie chutí ešte lepšie, keď sa kombinuje s iným...

Zmraziť? Takto to funguje!

Aby sa zachovala kvalita ovocia a zeleniny, je obzvlášť dôležité, aby boli rýchlo zmrazené, aby sa nevytvárali veľké vodné kryštály, ktoré ničia štruktúru buniek. Preto odporúčame:

  • Bobuľové ovocie dôkladne umyte, netlačte ho ani nemačkajte
  • Po umytí nechajte dobre uschnúť, aby sa nevytvorili žiadne ľadové kryštály
  • Bobule je najlepšie zmraziť po častiach na podnose, to nevytvára hrudky a bobule sa pri rozmrazení nerozdrvia.
  • Ovocie a zeleninu zabaľte do menších porcií (tiež tak, aby hmotnosť ovocia / zeleniny nepomačkala tie ostatné)
  • V prípade džemov možno ovocie pripraviť  do zarobenej zmesi spolu so želírovacím cukroma a  nechať zmraziť
  • Na rýchle zmrazenie vložte ihneď do mrazničky
  • Udržujte v nádobe / vrecku čo najmenej vzduchu - v najlepšom prípade utesnenie pomocou vákuového stroja (čo predstavuje veľký kvalitatívny rozdiel). V dnešnej dobe už existujú lacné, malé zariadenia pre domáce použitie.
  • Zmrazené ovocie/zeleninu rozmrazte najskôr v chladničke a potom pri izbovej teplote, aby sa zachovala jeho aróma
  • Bobuľové ovocie sa môže uchovávať v mrazničke približne 8 mesiacov

A čo sirup?

Pre rýchly sirup vyrobený z kvetov a bylín (napr. baza, mäta, medovka, šalvia atď.) Existuje základný proces varenia, ktorý sa dá použiť takmer na čokoľvek a potom sa môže meniť podľa chuti:

  • Varte 3/4 litra vody a rozpustite 1 balenie sirupového cukru na prípravu sirupu z kvetov bazy a byliniek (1 kg) v horúcej vode, pokračujte vo varení, až kým nebude roztok číry.
  • V závislosti od požadovanej intenzity (experiment tu) pridajte do roztoku cukru kvety alebo bylinky, zamiešajte a nechajte vychladnúť 48 hodín
  • Sirup preosejte cez sito do hrnca a povarte 3 minúty
  • Za horúca plnte do sterilizovaných fľias al. pohárov, dobre uzavrite a skladujte na chladnom mieste

Sirup vyrobený z bobúľ a kôstkového ovocia - nie je nič jednoduchšie!

Aby sa sirup vyrobený z bobúľ a kôstkového ovocia vo fľaši nezrazil, ale zostal tekutý, na bobule a kôstkové ovocie sa používa sirupový cukor. Tu je pár základných pokynov:

  • Umyte 1 kg bobúľ (napr. malín, ríbezlí) a dajte variť v hrnci s 1 litrom vody, povarte 5 - 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť
  • vychladené bobule alebo ovocnú zmes zmiešajte s balením sirupového cukru (1 kg) a  nechajte na noc vychladnúť (pektín sa z ovocia uvolňuje cez noc, čo spôsobuje želatínovanie v džemoch)
  • Nasledujúci deň pretlačte ovocnú zmes cez jemné sito, vytlačte zvyšnú šťavu a nechajte ju variť 3 minúty.
  • Horúci sirup naplňte do sterilných fliaš, dobre zavrite a uložte na chladnom mieste

Etikety - takto to funguje:

Šablóny štítkov sú upravené na formát A4 a preto ich možno tlačiť na normálnej tlačiarni.  Existuje niekoľko spôsobov ako ich pripevníte na sklo:

Samolepiaci etiketový papier:

K dispozícii sú tiež vo formáte A4 (predrezaný), čo zjednodušuje tlač. Pri pripevňovaní samolepiacich štítkov sa uistite, že je povrch čistý. Tip: Teplý vodný kúpeľ je ideálny na odstránenie nalepených štítkov z pohárov

Pomocou lepidla:

Vytlačte štítky na normálny papier, vystrihnite  a zo zadnej strany naň naneste trochu lepidla. Výhoda tejto metódy: etikety sa dajú posúvať až kým lepidlo neuschne. Etikety sa dajú ľahšie odstrániť zo skla. 

Pomocou gumičky:

Štítok vystrihnite a upevnite ho na sklo s gumičkou. Takto Vám ostane pohár stále čistý. 

Naše videá

Domáci sirup alebo marmeláda? Nie je nič jednoduchšie. Naše videá popisujú postup krok za krokom, nájdete v nich odpoveď na vaše otázky ohľadne receptov. Poslúžia nielen začiatočníkovm, ale aj skúseným kuchárom. Budete ohromení tým ako ľahko a rýchlo si  môžete urobiť vlastný bylinkový alebo ovocný sirup či džem alebo marmeládu. Dúfame, že vás  bude baviť nielen ich sledovanie, ale aj výroba! Na našom YouTube kanále Korunný cukor nájdete oveľa viac.